GEo 1o 1974

MIMORARDUM TO BOMORABLE KENNETH A. LAZARUS
Associate Counsel to the President

RE: Applicability of 3 C.F.E. Part 100 to
the President snd Vice President.

Thiszs is in response to your request for sn copinion from
this Office regarding the appilcability of 3 C.F.R. Part 100
tc the President and Vice President personally. It is my
conclusion that thesge reguletions wore not intended to and
do not bind the President or Vice President.

The Part is addressed to "ewployees,” which term 1=
defined as officers or esployees of sn egency. 3 C.F.R.
§ 100.735-2(c). "Agency” is defined to include “the
following agencies in the Executive 0ffice of the Presidsnt:
the white House 0ffice, the Council of Economic Advisors,
the Eationsl Security Council, the Office of Science gnd
Technology, and the Office af the Speclal Representative
for Trade Hegotiations, and sny committee, board, comuission,
or simfilar greup established in the Executive 0ffice of the
President.” 3 C.F.R. § 100,735~2(a). The President is of
courge the head of the White HBouse Office; both the President
and Vice President axe by law mesbers of the National Security
Council, 50 U.5.C. § 402(a), and by Reoxgamization Plan Ro. 2
of 1970 members of the Deomestic Council, note 31 U.S.C. § 163
and the President t{s the chairman of the Commcil on Ecoumomic
Policy. 1t might be argued, then, that they are "officars"
of these "agencles” within the meaning of the regulations.
In our view, however, other factors preveat such a conclusion.

3 C.F.R. Part 100 wazs issued in complisnce with Executive
Order Ro. 11222, note 18 U.8.C. § 201, and 1o bssed upon the
provisions of thet order, the regulations of the Civil Service
Commigsion, 5 C.F.R. Part 735, and the statutory prescriptions
of 18 U.S.C. §§ 202-209. See 3 C.F.R. § 100.735-1(b). The
Civil Service Regulations are clearly not applicable to the




President snd Vice President; nor are the conflict of interest
provisions of 18 U.5.C. §§ 202-205 (eee Attaschment). Those
regulations {n 3 C.F.R. Part 100 merely interpreting or
implementing those statutory provisions, therefore, would not
apply to the President or Vice President. Vhat remains is

the Executive Order,

The Oxder (Section 705) defines "agency" and "employee"
in mach the sswe way- a5 3 C.F.E, Pert 100, so that it could
be thought to consider the President and Vice President
"pfficars” of an "executive department.” However, when
the word "officer" is used in the Comstirution, it iovariably
refers to somecoe other then the Preslident or Vice President.
Article II, Section 1, clause 6 (Congress mey by law determine
vhat Officer shall act as President if there be neither
President nor Vice President); Article II, Section 2, cisuse 1
(President may rveculre oplnions from the primcipal Officer
in esch executive department); Artiele II, Section 2, clause 2
(President appoiunts all Officers of the United States axcapt
for inferior Officers, the appointment of whom Congress may
vast elsewhere); Article II, Section 3 (President commissions
"all tha Officers of the United States”); Articla II, Section &
(the President, Vice President, and sll civil Officers may
be removed by ifmpeaschaont); Article 11, clause 3 (21l execu-
tive and judiclal Officers shall be bound by oath to support
the Constitution, contrasted with the explicit oath prescribed
for the Presidant, in Article III, Section 1, clause B);
Article 1, Section 8, clause 1B (Congress has power to mske
2ll lows unecessary and proper for csrrxying iato execution
all power:s veated by the Comstitution "in any Depertmemt or
Officer thereof;" inssmuch as Congress cannot legislate in
those aress wbsre the President is given exclusive power,
£.8., the pardoning power, this phrase must refer to execu-
tive dapartments and the Officers therelin, but not to the
Prasidont.) The Suprems Court, soxgover, has : :
Article 11, Section 2, clause 2, as being the exclusive
seant by which ocoe may becowms en "officer.” Upited States
v. %g;#_. 99 U.8. 508 (1878). This use of the word
“offices" in the Constitution has led ths Department of
Justice consistently to interpret the word in othar docuxents
a2 not including the Presidant or Vice President unless
othervise specificelly atsted. I would, thersfore, not i{nter-
pret the word "officer” in Section 705 of Executive Urdar
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Neo, 11222 as including the President or Vice President--thus
eliwinating the last of the three poseible basee for
ssserting that 3 C.F.R. Part 100 appliee to them.

Such & conclusion would seem consistent with the
intent of President Johnson, who issued the Executive Order
and signed the regulations. ikile directiog all top
officials in the executive branch to file statements of
fipancial interests with the Chairmen of the Civil Service
Commission, the Oxrder does not require the President or
Vice President to do so. See Section 40L. Moreover,
President Johneson in snmwuncing the Order continually re-
ferred only to “executive branch psrsonnel,"” see Public
Papers of the Presidents ~~ Lynden B, Jotmsonﬁ%ﬁ(’l), at
514; it is most unlikely that, if he had intended to bind
himself as well, he would not have made specific mention of
the fact, '

With regard to the Vice President there is even a
constitutional question whether the President can direct
hia to abide by prescribed standards of conduct. The Vice
Prasidential Office is an independent constitutiongl sffice,
and the Bice President {s indepcundantly slaected. Just as
the President camnot remove the Vice President, it would seen
he may not dictete his standards of conduct. (As a practical
matter, of course, the Fresident could raquire certain sten-
dards from the Vice President in the discharge of any dutles
delegated to him by the President.) ’

Notwithstanding the conclugion that neither the
Executive Ordex nor the regulstions pursuant to it legally
bind the President or Vice Prasident, it would obviously
be undesirable as a2 matter of policy for the President or
Vice President to engage in conduct proscribed by the Order
or rvegulations, where nc special reason for sxesption from
the generally applicable standards exists. 3See Ex. Order No.
11222, Section 101 and 3 C.F.R. § 100.735-1(a). Failure to
obesarve these standards will furnish a simple basis for
damaging criticism, whether or not they technlcslly apply.
We would suggest, therefore, that 1f there are portiona of
these regulstions which camnot feasiilybe applied to the

’3~




President or Vice Prasident, thaese--and the reasons for
thelr nonepplication--should be identified in sn internal
memorandum. IF this 1is done in sdvence, the determimerion
of nonepplication can be mede, and csn be recorded, outside
the context of & particulsr fact situetion which mfight
otherwise cause the determination to be suspect.

Antonin Scelis
Assistant Attorney Generel
Office of Legal Jounsel
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