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Federal Emergency Management Ag~ncy 
Washington, D.C. 20472 

OCT 28 1992 

MEMORANDUM FOR: 

FROM: 
General 

SUBJECT: Review of DoD Reimbursement Rates 

This is in response to your memorandum of June 23, 1992 
requesting that I review DoD's reimbursement rates for services 
performed to determine if it is legally possible for FEMA to be 
charged at DoD rates for military support requested in response 
to a presidentially declared disaster. I believe that the Robert 
T. Stafford Disaster Relief and Emergency Assistance Act 
("Stafford Act"), 42 U.S.C. § 5121, et seq., gives FEMA the 
authority to request that DoD perform services, at DoD in house 
rates, in response to a Presidentially declared disaster. I 
recommend that FEMA add an appropriate clause to the FEMA/DoD MOU 
which is currently under revision. 

LEGAL ANALYSIS 

The Stafford Act and its implementing regulations authorize 
the President and FEMA to direct DoD's activities without 
reimbursement. Reimbursement is permissible but not required: 

In any major disaster, the President may--(l) direct 
any Federal agency, with or without reimbursement, to 
utilize its authorities and the resources granted to it 
under Federal law (including personnel, equipment, 
supplies, facilities, and managerial, technical, and 
advisory services) in support of State and local 
assistance efforts. 

§ S170(a)(1) (emphasis added). Similarly, S S192(a)(1) of the 
Stafford Act authorizes the President to direct any Federal 
agency, with or without reimbursement, to support the assistance 
efforts in a presidentially declared emergency. 

Moreover, FEMA's regulations implementing the Stafford Act 
state that in any declared major disaster or emergency, the 
Associate Director or the Regional Director may direct any 
Federal agency to utilize its authorities and resources granted 
to it under Federal law to support assistance efforts. 44 C.F.R. 
§ 206.5(a), (b). The regulations further state that this 
assistance may be provided "with or without compensation as 
considered appropriate by the Associate Director or Regional 



Director." 44 C.F.R. § 206.8(a) (emphasis added). 

As the Stafford Act and the implementing regulations permit 
rhe President or FEMA to direct DoD to use its resources to 
support FEMA assistance efforts without any reimbursement, such 
assistance efforts could be directed at rates consistent with 
rates that DoD would charge itself. I would recommend that the 
FEMA/DoD MOU state that DoD will charge FEMA the same rate that 
it would charge DoD entities and organizations for future mission 
assignments wherein DoD provides assistance to FEMA. 

If I can be of further assistance, please let me know. 

cc: Grant C. Peterson 
Associate Director 
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